Un tanar statea in mijlocul orasului laudandu-se cu cea mai frumoasa inima din intreaga vale. O multime de oameni se adunase in jurul lui pentru a-i admira inima. Intr-adevar, era perfecta. Nu avea urme sau defecte.

La un moment dat, in fata multimii, iese un batran si ii zice curajos tanarului: “Inima ta nu este nici pe aproape la fel de frumoasa ca a mea….”

Cu totii si-au indreptat privirile catre inima batranului. Batea puternic, insa era plina de cicatrici. Avea locuri de unde bucati fusesera scoase si altele puse in loc… bucati care nu se potriveau perfect si faceau ca, din loc in loc, marginile inimii sa apara zimtate. Tanarul a inceput sa rada.

“Cred ca glumesti”, a spus el. “Compara-ti inima cu a mea si vei vedea ca a mea este PERFECTA, pe cand a ta e plina de cicatrici si lacrimi.”

“Da,” a raspuns batranul, “A ta arata impecabil. Dar nu as face niciodata schimb. Vezi tu… fiecare cicatrice reprezinta o persoana careia i-am daruit iubire. Am rupt o bucata din inima si am daruit-o. Cateodata, mi-a fost inapoiata. Cei care au primit-o si-au rupt, la randul lor, o bucata din propria inima si mi-au dat-o la schimb. Acele bucati se potrivesc in locurile libere din inima mea, dar pentru ca nu sunt exacte, uneori apar colturi, margini aspre…”

“Alteori, bucatile pe care le-am rupt nu au fost inlocuite… Astfel au aparut golurile pe care le vezi. A iubi inseamna a risca. Desi aceste goluri sunt dureroase, stau deschise, amintindu-mi de sentimentele frumoase pe care le simt pentru acesti oameni… si sper ca intr-o zi sa umple acel spatiu cu o bucatica din inima lor. Acum vezi ce este adevarata frumusete? “,

Tanarul statea tacut, ascultandu-l, in timp ce lacrimile ii curgeau pe obraz. Emotionat, s-a indreptat catre batran, si-a atins inima perfecta, tanara si frumoasa, a rupt o bucata si a oferit-o acestuia. Batranul a acceptat-o, i-a gasit un loc si, din inima sa plina de cicatrici, a rupt o particica pe care a asezat-o in rana din inima tanarului.

S-a potrivit. Dar nu perfect. Au ramas niste margini zimtate.

Tanarul s-a uitat la inima sa care nu mai era perfecta, insa era mai frumoasa ca niciodata pentru ca iubirea acelui om ii patrunsese in suflet.

________________________________________________

Povestire preluata de pe blogul lui Pablo Coelho si tradusa.

« »